Venrays Museum

Venrays Museum
Mgr. Goumansplein 1
5801 CZ
Venray
Het Venrays Museum
Expositie Venrodse Kermis in het Venrays Museum
De tuin van het Venrays Museum
Dansend door de eeuwen
Kinderen kijken naar de modeltreintjes

Museum

Het Venrays Museum is het cultuurhistorisch museum van Venray en omgeving.

Het Venrays museum heeft als doel om Venrays cultureel erfgoed te bewaren, te behouden en te presenteren aan inwoners, scholieren en toeristen.

Venray heeft door zijn ligging al heel lang regionale betekenis. Deze bijzondere plaats had een marktfunctie met internationale handelsrelaties. Bedreigde katholieken vonden hier hun toevlucht. Een prachtige beeldencollectie en de vele kloosterordes getuigen daarvan. De geestelijke gezondheidszorg kwam hier tot ontwikkeling. Elementen hiervan willen wij laten zien en willen wij door de bezoeker laten beleven.

In en om het museum worden verhalen verteld over schoonheid. Schoonheid van monumenten, van religieuze symbolen en historische gebouwen, kerken en kapellen. En over de schoonheid van landschappelijke en natuurlijke elementen in stad en regio. En alles wordt tastbaarder door het verhaal dat erbij verteld wordt.
Het Venrays Museum wil een huis zijn voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden, om je te verwonderen, geboeid te zijn en te beleven. En ook om actief te zijn in het museum of er buiten. 

Het museum wil een huis zijn voor samenwerking met andere initiatieven en instituties in Venray en omgeving op het gebied van geschiedenis, cultuur en kunst. En ook met scholen willen zij een bijzondere samenwerking op het gebied van educatie. 

Het Venrays Museum wil ook bijdragen aan belangrijke sociaalmaatschappelijke waarden, zoals verbinding tussen generaties, tussen jong en oud, en zoals plezier in het beleven van cultuur. 

De vaste tentoonstelling van het Venrays Museum

Venray tussen Peel en Maas

Over de geschiedenis van Venray. Over mensen die in vaak moeilijke omstandigheden moesten zoeken naar de beste vorm om hun leven en veiligheid te waarborgen en hun sociale samenhang te koesteren. Het verhaal begint met een kunstwerkje van nationale betekenis: de danser van Wanssum. Vervolgens ziet de bezoeker hoe het landschap het leven van de oudste Venrayers tot aan het eind van de middeleeuwen bepaalde, maar ook hoe diezelfde Venrayers na 1400 dat landschap steeds meer aanpasten aan hun wensen. De religieuze geschiedenis van Venray heeft bijzondere aandacht gekregen; niet alleen omdat die uniek is, maar ook omdat het museum op dat gebied beschikt over een collectie van bovengemiddelde kwaliteit. De laatste afdeling laat zien hoe rondom de Grote Kerk een dorp ontstond met hart en ziel, waar mensen voor elkaar zorgden en de sociale cohesie versterkten.

Openingstijden

Dag Time slot Reactie
zondag: 13:30 - 17:00
maandag: Gesloten
dinsdag: Gesloten
woensdag: Gesloten
donderdag: 13:30 - 17:00
vrijdag: 13:30 - 17:00
zaterdag: 13:30 - 17:00

Voor de meest actuele openingstijden kijk op: www.venraysmuseum.nl

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
0,73km
Bezienswaardigheid
 
0,84km
Park / Tuin
 
1,30km
Bezienswaardigheid
 
1,37km
Bezienswaardigheid
 
1,59km
Wandelroute
 
1,59km
Wandelroute
 
2,38km
Bezienswaardigheid
 
2,68km
Bezienswaardigheid
 
2,71km
Bezienswaardigheid
 
3,37km
Bezienswaardigheid
 
3,62km
Bezienswaardigheid
 
3,97km
Wandelroute
 
4,08km
Bezienswaardigheid
 
4,24km
Bezienswaardigheid
 
4,69km
Wandelroute
 
4,69km
Wandelroute
 
4,85km
Bezienswaardigheid
 
5,29km
Bezienswaardigheid
 
5,49km
Bezienswaardigheid
 
6,41km
Bezienswaardigheid
 
6,85km
Wandelroute
 
7,33km
Wandelroute
 
7,34km
Wandelroute