St. Elisabethsmolen

St. Elisabethsmolen
Roggelseweg 56
6081 NP
Haelen
Twee meisjes maken een selfie bij de St. Elisabethsmolen in Haelen
De St. Elisabethsmolen op een zomerdag, gezien vanaf de schuine kant
Vooraanzicht van de St. Elisabethsmolen
Het rad van de St. Elisabethsmolen

Bezienswaardigheid

De St. Elisabethsmolen, ooit een trots symbool langs de Leubeek, heeft een lange en bewogen geschiedenis gekend. De molen werd al in 1240 gesticht door Dirk II van Altena in Roggel. In 1278 verkreeg het Klooster St. Elisabethsdal toestemming om de molen te verplaatsen naar hun locatie nabij de Leubeek. Momenteel resteert de ruïne met een waterkrachtturbine voor het opwekken van elektriciteit.

De sociale rol van de St. Elisabethsmolen

De St. Elisabethsmolen vervulde niet alleen een economische functie, maar had ook een belangrijke sociale rol. De molen was een banmolen, wat betekende dat de inwoners van Roggel gedwongen waren hun graan hier te laten malen. De eeuwen nadien wisselde de molen van eigenaar. In de 18e eeuw werd ze door de Fransen onteigend en verkocht. In 1844 brandde de molen af door brandstichting, maar werd al snel weer herbouwd. De molen werd uitgebreid en kreeg in 1908 zelfs een aantal landbouwschuren, waardoor het een boerderijmolen werd.

Een toeristische ruïne

Helaas was het lot de St. Elisabethsmolen niet gunstig gestemd. In 1944 werd de molen verwoest door munitie die door de terugtrekkende bezetter was achtergelaten. Vandaag rest enkel een pittoreske ruïne, een tastbare herinnering aan een roemrijk verleden. De ruïne van de St. Elisabethsmolen is een geliefde toeristische attractie en vormt een stille getuige van de rijke geschiedenis van de regio. Het is een monument voor de kracht van de natuur, menselijke vindingrijkheid en de onverbiddelijke tand des tijds.

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
0,66km
Wandelroute
 
1,90km
Wandelroute
 
1,91km
Wandelroute
 
1,96km
Wandelroute
 
 
 
 
 
3,93km
Wandelroute
 
3,93km
Wandelroute
 
 
4,32km
Wandelroute
 
 
 
 
 
 
6,76km
Wandelroute
 
 
6,76km
Wandelroute
 
 
 
7,07km
Wandelroute