Openluchtmuseum de Locht

Ontdek de zoektocht naar voedsel, kleding en onderdak door de eeuwen heen bij Openluchtmuseum de Locht.

Openluchtmuseum de Locht

Bij Openluchtmuseum de Locht ervaart men de manier van leven, wonen en werken op het Noord-Limburgse platteland door de eeuwen heen. Bezoekers beleven de zoektocht van de bewoners naar voedsel, kleding en onderdak; van de eenvoudige boeren in de Middeleeuwen tot de hedendaagse moderne agrarische ondernemers. Ongeacht het weer, er is altijd van alles te doen en te ontdekken bij de Locht.

De Locht, gelegen in het Noord-Limburgse Melderslo, omvat een twintigtal gebouwen verspreid over een terrein van ruim drie hectare. Bezoekers kunnen ontdekken hoe het leven op een Middeleeuwse boerderij eruitzag, een kijkje nemen in een volledig ingerichte 19e-eeuwse boerderij, en ervaren hoe men leefde, woonde en werkte op het Noord-Limburgse platteland tussen 1850 en 1950. Het museum biedt toegang tot het textielpaviljoen, de smidse, de stroopmakerij en nog veel meer. Er is te veel om op te noemen.

Maak kennis met de Noord-Limburgse agrarische sector

Het museum maakt een verbinding met het verleden, maar ook met het heden. Bezoekers vinden er alles over de teelt van champignons en asperges, en volgen de ontwikkelingen in de glastuinbouw, van platglas tot de hedendaagse hightechkas met de nieuwste teeltmethoden. De tuinen, kruidentuin, de teelt van zachtfruit, vlas, vergeten groenten, en de bloemenpracht bieden een prachtige ervaring.

Regelmatig zijn er demonstraties van oude ambachten, zoals de smid, brood bakken, klompen maken en nog veel meer. In de wintermaanden worden concerten georganiseerd in de sfeervolle kapel en daarnaast zijn er altijd interessante wisseltentoonstellingen. De Locht is zowel leuk als leerzaam voor kinderen; er is een digitale speurtocht, Oud-Hollandse spellen en regelmatig georganiseerde kinderactiviteiten. Daarnaast is de Locht ook virtueel te bezoeken; het is het eerste museum ter wereld dat is nagebouwd in ROBLOX.

Leuk én leerzaam voor jong en oud

Voor fietsliefhebbers is er een prachtige fietsroute die langs verschillende bijzondere plekken voert, inclusief een bezoek aan Openluchtmuseum de Locht. Meer informatie over deze fietsroute en andere activiteiten is te vinden op de website van de Locht: Fietstocht en Bezoekinformatie.

Het museum wordt volledig gerund door vrijwilligers, die bezoekers gastvrij ontvangen en verrassen bij Openluchtmuseum de Locht. Op www.delocht.nl staat actuele informatie over activiteiten, openingstijden, tentoonstellingen en kinderactiviteiten. Hier bevindt zich ook de verhalencollectie, die een kijkje geeft in de tijd van toen. Volg het museum op Facebook en Instagram voor het laatste nieuws.

Openingstijden

Zomer (april t/m oktober)
Dag Time slot Reactie
zondag: 10:00 - 17:00
maandag: Gesloten
dinsdag: 10:00 - 17:00
woensdag: 10:00 - 17:00
donderdag: 10:00 - 17:00
vrijdag: 10:00 - 17:00
zaterdag: 10:00 - 17:00
Winter (november t/m maart)
zondag: 10:00-17:00
maandag: Gesloten
dinsdag: 10:00-17:00
woensdag: 10:00-17:00
donderdag: Gesloten
vrijdag: Gesloten
zaterdag: 10:00-17:00

Het museum is gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Eigenschappen
Rolstoel toegankelijke locatie
Product/bedrijf demonstraties
Winkel aanwezig
Rondleidingen

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
6,47km
Wandelroute
 
6,47km
Wandelroute
 
6,59km
Wandelroute
 
6,95km
Bezienswaardigheid
 
7,09km
Bezienswaardigheid
 
7,48km
Bezienswaardigheid
 
9,93km
Bezienswaardigheid