Natuurlijke recreatie
In het Smalbroek mag de natuur haar gang gaan; enkele koniks grazen er een deel van het jaar. De oevers van de Zuidplas zijn verpacht aan een boer. Het water, een belangrijk overwinteringsgebied voor watervogels, is 's zomers een druk bezocht recreatiegebied. De Maasplassen zijn prima per fiets te verkennen. Het Smalbroek zelf is geheel vrij toegankelijk. Vanwege het vrij rondlopen van koniks zijn honden in het gebied niet toegestaan. De Zuidplas wordt intensief gebruikt ten behoeve van waterrecreatie; er zijn aanlegplaatsen beschikbaar.
Flora en Fauna
Echte rivieroeverplanten zoals kattenstaart, wilde bertram en oeverstekelnoot groeien in ruigtes op de oevers van de plas. De bloemenrijkdom van het Smalbroek trekt vele insectensoorten aan. Vooral allerlei distels en schermbloemigen lokken vaak grote aantallen vlinders en andere insecten die nectar en stuifmeel op hun bloemen komen verzamelen. Vogels van ruige vegetaties zoals de bosrietzanger en de grasmus hebben een broedplaats in het Smalbroek gevonden.
's Winters hebben de Maasplassen een bijzondere functie als overwinteringsgebied voor veel watervogels. Grote groepen kuif- en tafeleenden vertoeven regelmatig op het Smalbroek en de Zuidplas. Aalscholvers zoeken er naar voedsel; niet zozeer naar (zoals hun naam aangeeft) aal, maar vooral naar karperachtigen zoals de blankvoorn. Futen hebben een voorkeur voor het grote water van de Zuidplas; in de wintermaanden verblijven er tientallen die tijdens mooi weer in februari al de eerste tekenen van het voorjaar laten zien: ze baltsen in paartjes hun opvallende futendans.