Flora en fauna Nationaal Park De Meinweg

Naambord van NP De Meinweg waar een grote diversiteit aan flora en fauna te vinden is

De bijzondere flora en fauna van de Meinweg

Nationaal Park De Meinweg is een bijzonder natuurgebied waar je als liefhebber van flora en fauna zeker een keer geweest moet zijn. Dit prachtige natuurgebied heeft een voor Nederland uniek terrassenlandschap en staat bekend om zijn diversiteit aan planten- en diersoorten. Met zijn heidevelden, bossen en bijzondere planten- en diersoorten biedt het park voor ieder wat wils.

De flora van De Meinweg

In Nationaal Park De Meinweg komen veel verschillende soorten vegetatiestructuren voor. Zo vind je er gebieden variërend van droge heides tot vochtige broekbossen. Ieder gebied heeft zo zijn eigen soorten planten en bomen. De heide wordt gekenmerkt door de paarse bloemen van de dophei. Naast deze heidesoorten vind je er ook veenmossen en zonnedauw. In de bossen vind je onder andere beuken, eiken en naaldbomen.

De paarse bloemen van de dophei kenmerkt de flora in Nationaal Park De Meinweg

De fauna van De Meinweg

Ook qua fauna is Nationaal Park De Meinweg een bijzondere plek. In het park leven diverse soorten zoogdieren, zoals reeën, vossen, everzwijnen en boommarters. Daarnaast zijn er verschillende soorten amfibieën en reptielen te vinden in De Meinweg zoals de adder, zandhagedis, levendbarende hagedis, hazelworm, gladde slang, de heikikker, knoflookpad, alpenwatersalamander en vinpootsalamander. Hieruit blijkt dat Nationaal Park De Meinweg een uitstekend leefgebied is voor reptielen en amfibieën en daardoor uniek in Nederland.

Mannetjes en vrouwtjes ree staan in een veld

Wilde zwijnen

Wilde zwijnen zijn een van de meest opvallende diersoorten in het park. Nationaal Park De Meinweg is namelijk één van de twee gebieden in Nederland (het andere gebied is de Veluwe) waar wilde zwijnen zijn toegestaan. De zwijnen leven in groepen en zijn vooral actief in de avond en nacht. Je kunt ze spotten in de buurt van modderpoelen, waar ze zich graag in wentelen. De populatie wilde zwijnen in De Meinweg groeit gestaag, wat ook tot gevolg heeft dat er meer conflicten tussen mens en dier ontstaan. Daarom is het belangrijk om de regels van het park te respecteren en voldoende afstand te bewaren.

Mama zwijn met haar jonkies aan het grazen in NP De Meinweg

De adder

De adder (vipera berus) is de enige giftige slang in Nederland en komt voor in Nationaal Park De Meinweg. Deze reptielen leven vooral in droge heidegebieden en zijn te herkennen aan hun zigzagpatroon op hun rug. Hoewel ze giftig zijn, zijn ze niet agressief en zullen ze alleen bijten als ze zich bedreigd voelen. Het is daarom belangrijk om afstand te houden en niet te provoceren. Als je een adder spot in het park, is dat een unieke kans om deze prachtige dieren van dichtbij te zien.

Adder ligt opgekruld op de grond

Excursies en activiteiten

In Nationaal Park De Meinweg zijn er tal van activiteiten die je in staat stellen om de unieke flora en fauna van dichtbij te zien. Zo kun je bijvoorbeeld een wandeling maken over een van de vele wandelpaden die door het park lopen. Ook kun je deelnemen aan een georganiseerde tocht met de Geluksexpres, waarbij een gids je meer vertelt over de flora en fauna in het park.

Spoorzoeken met de Geluksexpres

De Geluksexpres staat stil voor het bos