Bocholt in België

Bocholt, verrassend in Belgisch Limburg

In het uiterste noorden van de Belgische provincie Limburg, verborgen in het groen, vind je de mooie gemeente Bocholt. Geen grootse attracties, geen overdonderende activiteiten maar een pure en ideale plaats om te onthaasten. In deze prachtige omgeving kan ieder meteen tot rust komen.

Natuur in Bocholt

Bocholt behoort tot het regionaal landschap Lage Kempen, maar is voor een groot deel gelegen in het regionaal landschap Kempen & Maasland, te weten in het GrensPark KempenBroek. Dit grensoverschrijdend natuurgebied kenmerkt zich door het bijzondere en afwisselende landschap: moeras, hooilanden, bossen, beekvalleien, heide, vennen, landbouwgebieden en verrassende vergezichten. Een oase van sereniteit voor natuurliefhebbers. Het GrensPark is dan ook een ideale uitvalsbasis voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. 

Een wit rund staat te grazen in natuurpark Smeetshoeve

Wandelen en fietsen

De bewegwijzerde en schilderachtige fiets-, wandel- en ruiterroutes, met hun prachtige fauna en flora, bieden je verschillende manieren om kennis te maken met Bocholt en omgeving. Ze maken Bocholt tot een waar paradijs voor fietsers, wandelaars, ruiters en menners. Naast de natuurwandelingen van het KempenBroek en de uitloper van het Nationaal Park Hoge Kempen ‘de Abeekvallei’, kan je in Bocholt ook ruim 20 gemeentelijke wandelroutes terugvinden. Fiets je liever? Dan kan je terecht op het alom geprezen Limburgs fietsroutenetwerk of op één van de vijf lokale fietsroutes. Voor mountainbikers zijn er twee routes voorzien, met aansluiting op de MTB-route van Weert.

Gezin luistert aandachtig naar een gids tijdens het wandelen in Bocholt

Te paard of met de boot

Trek je er graag op uit met je paard? De lokale belevingsvolle route ‘Equidroom’ brengt je via de mooiste bospaadjes naar open vlakten, geurende velden en bomen in volle pracht.
Of wil je Bocholt vanaf het dek van je schip beleven? Dat kan zeker ook! Bocholt is gelegen aan de kanaalsplitsing van de Zuid-Willemsvaart en het kanaal Bocholt-Herentals. Als je de Willemsroute vaart vanuit Nederland, is het de eerste haven die je passeert op Belgisch grondgebied. Je vindt er een kleine jachthaven, een passantenhaven en een motorhomeparking.

Plezierjacht ligt aangemeerd in de haven van Bocholt

Molens in Bocholt en omgeving

Binnen het KempenBroek stonden er vroeger een imposant aantal aan water- en windmolens, waarvan er nog velen bewaard zijn gebleven. Ook in Bocholt kan je nog verschillende watermolens en een windmolen terugvinden, die nog steeds in werking zijn. ‘Molennetwerk Kempenbroek vzw’ zorgt ervoor dat bezoekers van het KempenBroek, naast de eigenwijze en bijzondere natuur, ook kunnen kennismaken met dit molenerfgoed. Dus trek de wandelschoenen aan en kom ‘molenlopen’ of stap op je fiets en ga ‘molenfietsen’. Een overzicht van de verschillende molenroutes vind je hier terug: www.kempenbroekmolens.nl.

De Sevensmolen in Bocholt

Bocholter activiteiten & evenementen

Zet een stapje terug in het verleden en laat je onderdompelen in de sfeer van de torenverplaatsing anno 1910, ambachtelijke molens of in de kunst van het bier brouwen. Maak kennis met de alpaca, doe de gekste boerderijspelen of geniet van een beeldentuin, gevuld met koperen kunstwerken. De evenementenkalender van Bocholt is goed gevuld met activiteiten voor jong en oud. Zo is er jaarlijks de St.-Kristoffelbedevaart, een kermis met veel attracties, een tractor- en motorshow voor liefhebbers van (landbouw)machines, de grootste beachparty van België, carnaval, een indoor kerstmarkt en nog veel meer evenementen.

Jongetje voert een alpaca in een loods bij de Alpacafarm in Bocholt

Visit Bocholt

Neem even de tijd en ontdek op ‘Visit Bocholt’ de waaier aan mogelijkheden die de gemeente Bocholt te bieden heeft.

Dienst Vrije Tijd
De Steen
Cornelius A Lapideplein 3
3950 Bocholt
Tel. 0032 89 20 19 30
toerisme@bocholt.be

Visit Bocholt

Meisje wandelt over een knuppelbrug in de natuur van Bocholt

Bocholt in België