Varen op de Maasplassen in Limburg

Met de sloep varen op de Maasplassen

Verken de Maasplassen vanaf het water

Een goede plek om Limburg te verkennen is vanaf een boot of sloep op de Maasplassen. Je vaart van de ene naar de andere plas via mooie waterwegen. Vanaf het water zie je pas goed de prachtige natuur die mede door toedoen van de Maas is ontstaan.

Vaarroutes op de Maasplassen

De Maas en de Maasplassen bieden door de combinatie van deze bijzondere natuur en fijne aanlegplaatsen uitstekende mogelijkheden om mooie routes te varen. Geschikt voor zowel motorboot als zeilboot.

Snelvaren

Op de Maas en de Maasplassen gelden maximum vaarsnelheden. In sommige (natuur)gebieden liggen deze lager dan elders. Hou hier rekening mee! Wil je weten op welke trajecten je kunt snelvaren (meer dan 20 km/u)? Kijk dan de overzichtskaart snelvaargebieden van 'Varen doe je samen'.

Jachthavens in Limburg

Bootbezitters kunnen terecht in een van de grote of kleinere jachthavens die Limburg rijk is. De meeste jachthavens zijn voorzien van de modernste faciliteiten voor een aangenaam verblijf.

Boot huren aan de Maasplassen

Ook als je zelf niet in het bezit bent van een boot, zijn de Maasplassen de place to be. Bij verschillende bedrijven kun je sloepen, motorboten en zeilboten huren eventueel in combinatie met een korte opleiding of vaar- en zeilcursus. Zo kun je optimaal genieten van al het moois dat De Maasplassen te bieden hebben.

Veilig varen

Voordat je gaat varen is het zaak een aantal zaken goed op orde te hebben. Is je schip technisch in orde, krijgt het regelmatig onderhoud? Heb je alles bij je, zoals een actuele waterkaart, geschikte reddingvesten en communicatiemiddelen? Ken je de vaarregels, weet je hoe je in allerlei situaties die je onderweg kunt tegenkomen moet handelen? Dit vraagt zowel kennis als kunde. En vooral goed zeemanschap. Op de website van 'varen doe je samen' vind je alle informatie om veilig en plezierig het water op te gaan. Download ook de Veilig Varen Bewaarkaart voor een behouden vaart!