De 35 kilometer lange Tungelroyse beek stroomt door Midden-Limburg. Jarenlang was de beek rechtgetrokken om zo snel mogelijk water af te voeren naar de Maas.
In 1999 startte Waterschap Peel en Maasvallei met één van de grootste beekhersteloperaties van Nederland: de sanering en herinrichting van de Tungelroyse beek. Over een totale lengte van 30 kilometer werd in twaalf jaar gefaseerd gewerkt aan het terugbrengen van oorspronkelijke meanders, verbetering van de leefbaarheid en recreatieve mogelijkheden, verbeteren van de landbouwstructuur en realisering van de ecologische hoofdstructuur.
Bij de werkzaamheden werden resten van117 houten palen en 6 eikenhouten liggers aangetroffen. De brug is rond 27 na Christus gebouwd en in totaal 60 m lang. De archeologische resten hebben een recreatieve functie doordat de brug ter plaatse is herbouwd, en zijn opgenomen in de toeristische wandelroute Rondje Romeinse brug. Deze wandelroute is verkrijgbaar bij de Hart van Limburg.
De Tungelroyse beek is nu weer een prachtig slingerende beek en een leefgebied voor tal van planten en dieren.
Romeinse brug
Romeinse brug
Maaseikerweg
6006 AC
Weert
In het dal van de Tungelroyse Beek, ten oosten van de Maaseikerweg tussen Stramproy en Tungelroy zijn goedbewaarde resten van een houten brug uit de Romeinse tijd aangetroffen.
In de buurt
De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.
4,96km
Restaurant
5,12km
Restaurant
5,27km
Restaurant
5,31km
Restaurant
5,35km
Bierbrouwerij
5,53km
Restaurant
5,58km
Restaurant
5,59km
Restaurant
5,59km
Brasserie / Lunchroom
5,87km
Restaurant
5,87km
Hotel
5,96km
Restaurant
7,52km
Restaurant
8,87km
Restaurant
9,57km
Restaurant
9,65km
Restaurant