Tentoonstelling: Een staat tot een en Een staat tot allen

van
02 jun 2024
t/m
08 sep 2024
Tentoonstelling: Een staat tot een en Een staat tot allen
Evenementen

Tentoonstelling

Kom naar de tentoonstelling van beeldend kunstenaar Fransje Killaars. 

Fransje Killaars

Kunst en cultuurgeschiedenis komen samen in Museum de Kantfabriek en in en rondom de St. Lambertuskerk in Horst.

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Oudheidkamer in Horst, presenteert beeldend kunstenaar Fransje Killaars een unieke expositie in twee bijzondere rijksmonumenten: de Sint Lambertuskerk en Museum de Kantfabriek. Beide locaties beheren bijzondere museale collecties en bieden een prachtige achtergrond voor dit kunstproject. De aanwezigheid van beelden van beeldhouwer Piet Killaars (1922-2015) in de kerk was een extra reden om de Sint Lambertuskerk bij de expositie van zijn dochter Fransje Killaars te betrekken.

Fransje Killaars (Maastricht, 1959) staat bekend om haar werk met textiel en kleur, waarbij kleuren met elkaar en de omgeving in dialoog gaan. Haar installaties van stof bevatten vaak een element van herhaling en verhulling, wat de aandacht van de toeschouwer trekt.

‘Een staat tot een

Voor de Sint Lambertuskerk heeft Fransje Killaars twee site-specific installaties gecreëerd: één in de kerk en één rondom de kerk. Rondom de kerk wordt een tapijt van blauw kunstgras gelegd om de contouren van het gebouw te isoleren uit de rode stenen omgeving.

In Museum de Kantfabriek zijn twee installaties van haar te bewonderen. De installatie ‘24 Hours’ (2005), een bruikleen van het Bonnefantenmuseum Maastricht, bestaat uit bontgekleurde, geweven dekens die over ogenschijnlijk opgestapelde matrassen liggen, hoewel het niet duidelijk is wat er precies onder de dekens schuilgaat. 

De andere installatie, ‘Een staat tot allen’, roept associaties op met persoonlijke vrijheden en vrijheid in het algemeen, die ondermijnd worden bij machtsmisbruik in welke vorm dan ook. In Museum de Kantfabriek is ook een documentaire over Fransje Killaars en haar werk te zien, gemaakt door haar dochter, documentairemaakster Céline Villevoye. Bezoek de expositie en ontdek hoe kunst en cultuurgeschiedenis elkaar ontmoeten in deze unieke setting. Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, gemeente Horst aan de Maas, en Culturele

We zien je graag bij deze bijzondere viering van kunst en cultuur!

Kosten evenement
Volwassenen: € 8,00 p.p. Jongeren 12 t/m 17 jaar: € 4,00 p.p. Jeugd tot 12 jaar: gratis

Praktische informatie

Tentoonstelling: Een staat tot een en Een staat tot allen

Museum de Kantfabriek
Americaanseweg 8
5961 GP
Horst
Openingstijden
Dag Time slot Reactie
zondag: 13:00 - 17:00
maandag: Gesloten
dinsdag: 13:00 - 17:00
woensdag: 13:00 - 17:00
donderdag: 13:00 - 17:00
vrijdag: 13:00 - 17:00
zaterdag: 13:00 - 17:00